מה זה DTC ומה זה אומר?

בתרבות העכשווית למדנו להגיע אל לב ליבם של הצרכנים. כיום, ניתן לספק מגוון שירותים ולמכור מוצרים שונים באמצעות ערוצים דיגיטליים שונים. כל מה שנצטרך זה פלטפורמה לבנות עליה את המותג או השירות שלנו, אוטומציה בחלק מן המקרים ואנחנו מוכנים לצאת לדרך.

המסע אל הצרכן יכול להיות פשוט יותר, מהיר יותר וקל יותר.

היום נדבר על DTC – Directto costumer. על היתרונות אל מול החסרונות של המונח הזה ועל המקום שתפס בתרבות הצריכה. אבל קודם כל, ננסה להבין מה זה אומר.

–       כמה מילים על  DTC

 

מה זה בעצם אומר? DTC  זה בעצם "ישירות לצרכן"- שיווק לצרכן הסופי זהו מונח בתחום ה- Marketing  שתפס תאוצה מרגע התפתחותן ועליית הפופולאריות שלפלטפורמות שונות של עולם הדיגיטל ותחום האיקומרס בפרט.

השיווק הישיר לצרכן הוא בעצם עוד דרך לחשוף ולמכור את המוצרים או השירותים שלנו היישר ללקוחות ללא תיווך של גורם שלישי וללא ערוץ הפצה חיצוני. אלא אנו בעצם מייצרים ערוץ ישיר אל הלקוח.

הדרכים בהן ניתן להפיץ את שירותינו באים לידי ביטוי דרך מגוון ערוצים שונים כגון אפליקציות, רשתות חברתיות, סרטונים ב-YOUTUBE ועוד.

במקרה הזה, אנו זונחים את המידה המסורתית את הפרסום בתחנות הרדיו וערוצי הטלויזיה, בשימוש בשלטי חוצות- בעצם אנו יוצרים את המגע הראשוני עם הלקוח בצורה ישירה.

–       תרבות של ממש

מכאן צמחו גם מותגי DTC מותגים שהחליטו שהם מגיעים ישירות אל הלקוחות ללא עזרה של מתווכחים מבחוץ ומוכרים את שירותיהם בצורה ישירה ללקוח. מותג DTC יכול להיות אתר סחר שמוכר תכשיטים, קיים רק באונליין ואין ברשותו חנות Retail או לחילופין מותג DTC יכול להיות גם אפליקציה שמקנה שירות מסוים.

–       יתרונות של שיווק ישיר ללקוח

1.     במקום להגיע לקהל היעד שלי באמצעות המדיה המסורתית (על אחת כמה וכמה לקהל הצעיר). אנו פונים אליו דרך הערוצים בהם הוא משתמש במהלך היום. אנו "תוקפים" אותו דרך האפליקציות השונות בהן הוא רגיל לצרוך את המידע ואנחנו שם- נוכל לפרסם ברשתות חברתיות כמו פייסבוק, אינסטגרם וטיקטוק את השירותים שלנו עד לפרסומות באתרי חדשות שונים, הכל בהתאם למה שנגדיר לעצמנו. כבודה של המדיה המסורתית במקומה מונח והיא כנראה תישאר לאורך זמן. אך היא מאבדת מכוחה ככל שהזמןעובר. מדוע עליי להוציא סכום כסף ולהשקיע בפרסומת בטלויזיה אם אוכל להגיע לקהל הצרכנים שלי באמצעות פתיחת עמוד באחת מהרשתות או אפילו אעלה איזושהי כתבה ממומנתשעוסקת בתחום מסוים ושם אחשוף את הצרכנים לשירותיי?

2.     שליטה ויכולת קבלת נתונים מהירה- כיום אנו יכולים לקבל נתונים וללמוד מהם בזמן אמת נוכל לשאוב מידע באמצעות מערכות חכמות גם על אתר הסחר שלנו לדוגמא וגם נוכל ללמוד את המתחרים שלנו. בכך, נוכל להסיק מסקנות, להתייעל לדעת היכן להשקיע יותר והיכן להשקיע פחות וללמוד את הקהל שלנו.

מעבר לכך, אנו קובעים את שפת המותג שלנו מבחינת הנראות ואיך הוא ידבר. מעבר לכך, איננו צריכים לשלם על מידוף ברשתות הקמעונאות השונות "ולהילחם" עם שאר מותגים שדומים לנו בשביל לבלוט.

חסרונות ה-DTC

1.    כמו כל אתר איקורמס או כל שירות דיגיטלי אנו חשופים גם להונאות ופרצות בתחום אבטחת המידע. עם עליית כמות המכירות אונליין יעלו בהתאם גם כמות ההונאות. מעבר לכך, לצד התפתחותה הגואה של הטכנולוגיה צצות הזדמנויות רבות להאקרים שונים לפרוץ אל כל מאגר לקוחות ולגנוב פרטים אישיים של לקוחות שונים.

לכן, אין לזלזל ביכולתם ויש להתייעץ עם המומחים לכך, להיות עירניים לרכישות משונות, לצמצם ואף למנוע מקרים כאלה ככל שניתן.

 2. מערכות חכמות ככל שיהיו גם הן חשופות לבאגים ולתקלות. מעבר לכך, אנו תלויים גם במשתנים חיצוניים בכל הנוגע לשרשרת אספקה (חברות משלוחים, לפעמים גם מחסנים חיצוניים וכו). גורמים כאלה ואחרים עלולים ליצור עיכובים בזמני האספקה או לחשוף את הלקוח לתקלות שונות באתר.

חשוב שנדע להגיב לסיטואציות הללו בזמן ונדע לטפל בכך ולתת מענה.

חשוב שצוות שירות הלקוחות שנותן את המענה ידע לתת תשובות ולהתנהל מול הגורמים הרלוונטיים.

לסיכום,

DTC היא עוד גישה מצוינת לדבר אל הלקוחות שלנו.

היא דרך לחשוף את עצמנו לקהל חדש בצורה שבה אנו קובעים את הכללים בהתאם לערכי המותג.

הגישה הזו הייתה קיימת בעבר והיא ממשיכה לתפוס תאוצה ולהתפתח כיום.

עם הזמן אנחנו נחשפים ליותר ויותר ערוצים שיכולים להעביר את המסרים שלנו ללקוחות הקצה ללא צורך בתיווך של גורם שלישי.